2014
Kapr na pivu
Naporcovaný kapr cca 2,5 kg, 0,3 l piva, 0,3 l oleje, směs koření na ryby, popř. směs čerstvých bylinek, 1 cibule
Porce z jednoho kapra osolíme, naskládáme do mísy a zalijeme nálevem, který vytvoříme smícháním piva, oleje a koření. Takto zalitého kapra vložíme do lednice a necháme uležet asi 24 hodin. Druhý den porce vyskládáme na plech, posypeme cibulí a zalijeme nálevem, který nám zůstal v míse. Pečeme v troubě zhruba 25 minut.
Kapr s rajčaty a paprikou
Kapr, citronová šťáva, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mleté sladké papriky, olej, 1/4 kg cibule, 1/2 kg paprik, 1/2 kg rajčat, sůl, 4 dcl kysané smetany
Porce kapra osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme alespoň hodinu odležet. Pak porce obalíme v hladké mouce smíchaní s mletou paprikou a opečeme dozlatova na oleji. Opečené porce vyndáme na mísu. Cibuli nakrájíme na kolečka, papriku na malé kostičky a spařená oloupaná rajčata na čtvrtky. Na oleji podusíme cibuli do sklovita a přidáme zeleninu. Dochutíme solí a přidáme zbytek mouky a mleté papriky. Je možno "přichutit" podlitím trochou červeného vína. Vše zalijeme kysanou smetanou a zamícháme. Tuto směs přelijeme do varné mísy, přidáme porce kapra a v troubě zapečeme. Přílohou jsou opečené brambory.