2008

 

 Rybí polévky hraběnky Evelíny von Rochelt na dva způsoby

 Hlavy a odřezky z ryb uvaříme v osolené vodě. Mrkev, petržel a celer pokrájíme na kostičky nebo nahrubo nastrouháme. Asi polovinu zeleniny osmažíme na másle, do kterého jsme po rozpuštění přidali olej. Pak přidáme hladkou mouku a vytvoříme jíšku. Z vývaru vyjmeme hlavy a rozmícháme s jíškou. Během varu postupně přidáme zbytek zeleniny, 3-4 stroužky česneku, obrané maso z hlav a pokrájené rybí vnitřnosti. Okořeníme muškátovým oříškem a zázvorem. Povaříme a nakonec za stálého míchání vlijeme rozšlehané vajíčko a přidáme zelenou nať. Podáváme s osmaženou houstičkou.

 Opět začneme tím, že vytvoříme z hlav a odřezků rybí vývar. Na tuku osmažíme pokrájenou cibuli, papriku a oloupaná rajčata. To vše zasypeme trochou mleté papriky, pro milovníky ostřejšího můžeme přidat i pálivou. Pokud není dostatek rajčat přidáme i rajský protlak. Přilijeme vývar, přidáme bobkový list, prolisovaný česnek obrané maso z hlav a pokrájené vnitřnosti. Vše dobře povaříme, případně ke konci zahustíme jíškou. Mlsný šlechtický jazýček zjemní chuť trochou smetany.

 

Kapr smažený na pikantno

 Porce kapra nasolíme a zakapeme citronem. Připravíme směs tvořenou hořčicí s kečupem a prolisovaným česnekem. Touto směsí bohatě potřeme jednotlivé porce kapra a necháme odležet, nejlépe do druhého dne. Pak opatrně obalíme v mouce a prudčeji usmažíme na oleji. Podáváme s pečivem.
                                       

Typ na vylepšení klasického řízku z kapra

 Občas paní Eva  svůj původ nezapře. Kromě aristokratických gest k ní patří i gurmánství. A její jednoduchý a rychlý typ? Zkuste si vylepšit klasický vánoční řízek z kapra. Při obalování porcí k několika přidejte do strouhanky sezamové semínko a k několika strouhaný kokos. Pak už zbývá u večeře porovnat, co je lepší.

Přední strana kalendáře pro rok 2008