2016

KAPŘÍ HRANOLKY

Filety z kapra, sůl, sladká paprika, česnek, mletý kmín, mletý zázvor, sojová omáčka, hladká mouka, škrobová moučka

Filety z kapra nakrájejte na delší tenké kousky. Takto připravené hranolky kapřího masa smíchejte se směsí ze soli, lisovaného česneku, kořením a sojové omáčky a nechte je odležet.

Po odležení hranolky obalte ve směsi hladké mouky, papriky a škrobové moučky. Smažte v rozpáleném oleji. Usmažené hranolky nechte okapat v sítku. Pokrm můžeme doplnit omáčkou, například kysanou smetanou s křenem.


RUMCAJZŮV MARMELÁDOVÝ KAPR

4 porce kapra, 100 g másla, 100 g mandlí, 100 g rozinek, rybízová marmeláda (množství dle chuti), 100 ml červeného vína, 3 lžičky citronové šťávy, pepř, sůl

Porce kapra zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a opečeme na másle. Po opečení jednotlivé porce vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme marmeládu, víno, nasekané loupané mandle a rozinky. Vše dobře provaříme. Poté přidáme zpět porce kapra a opatrně prohřejeme.

 

KŘEHOUČKÉ JOGURTOVÉ RYBÍ ŘÍZEČKY

Jeden střední kapr, 1 velký jogurt, grilovací koření, česnek dle chuti, 2 vejce, pepř, sůl.

Připravíme marinádu z jogurtu, prolisovaného česneku, vajec a koření. Dle chuti ji dosolíme a opepříme. Do této marinády uložíme minimálně na dvanáct hodin v chladu předem osolené a opepřené kapří řízky či podkovičky.

Po vyjmutí z marinády porce jen obalíme ve strouhance a smažíme.

 

RYBÍ VÝVAR S KNEDLÍČKY

60g másla, 1 plátek celeru, 1 bobkový list, 1 stroužek česneku, 1 rybí hlava a odřezky, 2 vejce, 1 větší cibule, petržel, 300 g rybího masa, 1 mrkev, 6 kuliček nového koření, 15 kuliček celého černého pepře, mletý zázvor, sůl, strouhanka, olej

Nejdříve si připravíme rybí vývar. Rybí hlavu, odřezky a maso řádně omyjeme. Celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme. Rybu a nakrájenou zeleninu (včetně cibule a česneku) vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a přidáme celé koření. Vaříme zvolna přibližně 45 minut. Hotový vývar scedíme a podle potřeby dochutíme.

Příprava rybích knedlíčků: máslo utřeme do pěny a přimícháme jemně usekané rybí maso, vejce, petrželku, sůl a mletý zázvor. Směs zahustíme strouhankou a necháme asi 20 minut odležet. Pak z této hmoty tvoříme malé knedlíčky, které zvolna vaříme ve vroucí osolené vodě 8 - 10 minut.

Hotové knedlíčky vkládáme do rybího vývaru až těsně před servírováním.