2019
Vašíkova vánoční polévka
Hlava a odřezky ze 2 kaprů, 1,5 litru vody, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, muškátový oříšek
Očištěné kapří hlavy a odřezky mírně vaříme 45 minut v osolené vodě. Mezitím si nahrubo nastrouháme očištěnou zeleninu, cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na másle, poté přidáme nastrouhanou zeleninu a vše orestujeme. Nakonec přidáme drobně pokrájené vnitřnosti a zaprášíme moukou. Vzniklou směs přelijeme horkým přecezeným vývarem a metličkou rozšleháme. Maso z hlav a odřezků obereme, nakrájíme na drobné kousky a osmažíme na zbytku másla. Osmažené rybí maso zavaříme do polévky, dochutíme kořením a špetkou muškátového květu.
Kapr s ořechovým kabátkem
4 porce kapra, citronová šťáva, hladká mouka, 150 g másla, 80 g ořechových jader, 80 g strouhaného sýra, 4 lžíce smetany, 2 lžíce bílého vína, strouhanka, máslo na pokapání sůl, pepř
Porce kapra pokapeme citronovou šťávou, osolíme, vetřeme pepř a lehce zaprášíme moukou. Na másle v pánvi osmažíme a poté vložíme do máslem vymazaného pekáče, podlijeme trochou vody či vývaru a pečeme 15 minut v rozehřáté troubě na 180°C.
Nahrubo nastrouhané ořechy a sýr smícháme se smetanou a vínem. Směs naklademe na rybí porce v pekáči, zasypeme strouhankou a pokapeme rozpuštěným máslem. Dopečeme pak do zlatova cca dalších 15 minut.
Ohnivý kapr podle Tolji
4 porce kapra, 2 stroužky česneku,hladká mouka, 100 g másla, 1 cibule, 4 kuličky celého pepře, 2 bobkové listy, 1 feferonka, 300 ml rybího či drůbežího vývaru, sůl, pepř
Porce kapra osolíme, opepřeme a vetřeme prolisovaný česnek. Zaprášíme moukou a osmažíme na polovině másla do růžova. Cibuli nakrájíme nahrubo a orestujeme na zbytku másla do sklovata, přidáme nové koření, celý pepř, bobkové listy a feferonku. Podlijeme vývarem, vložíme osmažené rybí porce a 15 minut dusíme pod pokličkou. Pak rybu vyjmeme, a omáčku propasírujeme. Jednotlivé porce při servírování přelijeme omáčkou.