2015



KAPR V PAPRIKOVÉ OMÁČCE

naporcovaný kapr, tuk, nejlépe sádlo, sůl, paprika, cibule, smetana, citron

Porce kapra osolíme, zakápneme citronem a necháme odležet. K hrnci rozehřejeme tuk a na něm prudčeji opečeme porce kapra. Pak je vyjmeme, přidáme drobněji nakrájenou cibuli, kterou za stálého míchání necháme zesklovatět. Potom přidáme dvě čajové lžíce mleté papriky, kterou v cibulce necháme zpěnit. Zpěnění za stálého míchání je velmi důležité pro správnou chuť. Po zpěnění papriky zaprášíme  dvěmapolévkovými lžícemi hladké mouky, polévkovou lžíci rajského protlaku, rychle promícháme a za neustálého míchání přiléváme vroucí vodu až dosáhnemekonzistence husté omáčky. Tuto omáčku po provaření zjemníme 1/4 l smetany. Nazávěr ještě vrátíme do omáčky porce ryby k opatrnému provaření.

 


KAPR SMAŽENÝ VE ŠVESTKOVÉ KRUSTIČCE

nejlépe na tenké podkovičky porcovaný kapr, červené víno, švestková povidla, tuk, sůl, citron, strouhané mandle

Porce kapra osolíme, zakápneme citronem a necháme odležet. Švestková povidla lehce naředíme červeným vínem, přidáme nahrubo nastrouhané mandle, rozšlehané vajíčko. Z těchto surovin vymícháme řidší těstíčko. Jednotlivé podkovičky obalíme v hladké mouce, pak v tomto těstíčku,rychle ve strouhance a smažíme na rozpáleném tuku. Touto přípravou vznikne pikantní řízek, který mne svou chutí mile překvapil. Pokud Vás tato úprava
osloví, určitě zkuste i variantu, kdy zaměníte povidla za šípkovou marmeládu.