2004

Kapr se smetanou

  1 kg kapra, sůl, 100g másla, 1 cibule, 4 celé pepře, naběračka octa, 0,5 l zakysané smetany

  Kapra osolíme, na dno pekáče položíme několik špejlí a kapra na ně umístíme. Přidáme máslo, pokrájenou cibuli, trochu octa, vodu a pepř. V troubě rybu dočervena opečeme za častého polévání smetanou. Pečeného kapra přendáme na mísu a přeléváme procezenou omáčkou.

Kapr se sýrem

  4 porce kapra, 50 g oleje, lžička hladké mouky, 50 g nastrouhaného eidamu, kari, sůl

   Porce kapra na okrajích nařízneme, osolíme, obalíme v hladké mouce a po obou stranách krátce osmažíme na oleji. Opečené porce vyjmeme a naskládáme do vymazané  ohnivzdorné misky. Posypeme kari kořením a za stálého přelévání olejem krátce zapečeme. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a necháme jej roztát.

 

Pikantní salát z kapra

  Mrkev, celer, petržel dle chuti, 1 majolka

  Kapra osolíme, opepříme, posypeme paprikou a upečeme. Vychladlé maso vykostíme. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev, celer a petržel, přikyselíme citronovou šťávou a vmícháme majolku. Tento salát podáváme několik hodin odleželý.

Přední strana kalendáře pro rok 2004