2006
Kapr se sladkokyselou omáčkou
(variace na staročínský recept dle jedné české matky)
4 porce kapra bez kůže a kostí,2 lžíce máčeného škrobu,olej, sůl
Omáčka: 3 lžíce oleje, 2 Dkg máčeného zázvoru, 1 větší cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička máčeného škrobu, vývar
Kůži jednotlivých porcí kapra prořízneme až na kost několika příčnými řezy. Porce dobře osolíme, obalíme v máčeném škrobu a smažíme na mírném ohni asi 20 minut. Usmažené porce dáme na teplou mísu.
Na rozpáleném oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme zázvor, na plátky krájený česnek, zalijeme vývarem. Ochutíme octem, přisladíme cukrem, přidáme sójovou omáčku a sůl. Celé to povaříme cca 10 minut a zahustíme máčeným škrobem.Prolisovanou omáčkou přelijeme porce kapra.
Kapr siláka z Beskyd
Kapra rozporcujeme, nasolíme, pokapeme citronem a necháme chvilku odstát. Mezitím nadrtíme popřípadě smícháme kmín a rozmarýn v kořenící směs. Po půl hodině vezmeme rybu a okořeníme směsí. Rozpálíme máslo v hrnci nebo pánvi, vložíme rybu a pozvolna pečeme. Při pečení rybu poléváme máslem. Po 20-30 minutách rybu zkusíme zda-li je už hotová. Podáváme s bramborovým salátem nebo chlebem.