2009

 

Kapr na šunce s cibulkou podle blondýny od Zlaté stoky

 

  Naporcovaného kapra osolíme, zakapeme citrónem a necháme alespoň půl hodiny odležet. Pak porce naklademe na vymaštěný pekáč, okmínujeme  a za občasného podlévání trochou vody pečme asi 45 minut. Nakonec přidáme na kostičky nakrájenou šunku či šunkový salám, cibuli a pečeme ještě cca 20 minut.

 

 

Bylinkový kapr vnadné Jany

  Tato úprava kapra, ale i ostatních druhů ryb, obzvláště vyniká při grilování, ale hodí se i k běžnému pečení. Naporcovaného kapra osolíme, pokapeme citrónem a opepříme. Potom porce prosypeme najemno nasekanou bylinkovou směsí z bazalky, tymiánu, saturejky a oregána. Co nejtěsněji naskládáme do nádoby a zakapeme stolním olejem.   Takto připravené porce je nutné nechat nejméně jeden den v chladnu odležet.

 

Majdalenský rybí salát

   Asi dva cm tenké porce kapra naskládáme do sklenice, zalijeme nálevem. Pak sklenici ovážeme alobalem.
Nálev:
0,5 l vody, 0,5 l octa, 13 Dkg soli, 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 5 bobkových listů. Vše svaříme a vychladlé nalijeme na porce ryb.
 Po 7-9 dnech nálev slijeme a maso obereme od kostí. Pak nakrájíme na kostky a smícháme s pokrájenou hlávkou zelí, třemi cibulemi a sterilovanou kapií. Salát naplníme do sklenic, navrch přidáme 1-2 lžíce dobrého oleje a zavíčkujeme. Uskladníme v chladu. Po 2 dnech je možno salát konzumovat. Podle chuti možno před konzumací přidat majolku, tatarku či bílý jogurt.

 

Na závěr typ

 

 

  Patříte k lidem, kteří nevaří rybí polévku a neví, co s hlavou z kapra? Zkuste ji uvařit ve směsi z ¼ octa a ¾ vody, kterou osolíme, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, půlku cibule, pár koleček mrkve, petržele, kousek celeru a tři stroužky česneku. Pak porovnejte chuť za tepla i za studena. Pokud v této chuti najdete zalíbení, příště přidáte i ocasní část z kapra.

Přední strana kalendáře pro rok 2009