2012

Kapr podle Rožmberků

            Porce kapra osolíme  a obalíme  směsí z drceného kmínu smíchaného  s moukou. Kousky zprudka opečeme ze všech stran. Do výpeku po rybách dáme  rozškvařit slaninu. Když zesklovatí zalijeme vínem (možno bílé i červené) cca 100 ml na jednu porci. Přidáme bylinky (rozmarýn, tymián a šalvěj) a jednu lžíci medu. Tuto omáčku povaříme asi na jednu polovinu původního objemu.

   Na předem připravené topinky naklademe porce kapra, přelijeme omáčkou a hned zapékáme v předem rozehřáté troubě cca 10 minut při 120 stupních. Vinná šťáva se do topinek natáhne a vše se rozpeče.

 

Marinovaný kapr po valticku

        1500 g kapra, olej, malá cibule, 250 g žampiónů, půlka celeru, bobkový list, 2 dcl bílého vína, citrónová šťáva, jablko, 2 lžíce nakrájeného kopru, bílý jogurt, 150 g majonézy, sůl, pepř

         Kapra osolíme, opepříme a krátce po obou stranách upečeme na oleji. Kapra vyjmeme a do zbylého oleje vložíme jemně nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené žampióny, na plátky nakrájený, samostatně v osolené vodě uvařený celer a bobkový list. Podušenou směs zalijeme vínem, vložíme opět kapra a zvolna ještě 10 minut podusíme. Pak přidáme citrónovou šťávu, oloupané, na nudličky nakrájené jablko a drobně nakrájený kopr. Pokrm necháme vychladnout a kapra důkladně vykostíme. Jogurt smícháme s majolkou a touto směsí zalijeme cibuli se žampióny a vložíme porce vykostěného kapra. Necháme asi 6 hodin vychladnout a podáváme se slaným bílým pečivem.

 

Zapečený kapr v rajčatové omáčce

        3 porce kapra po 200 g, 100 g oleje, cibule, 2 stroužky česneku, 6 tvrdších rajčat, 1/8 bílého vína, 50 g strouhaného ementálu, 30 g strouhané housky, mletý pepř, sůl

   Do pánve s rozehřátým olejem vložíme osolené a opepřené porce kapra a po obou stranách je dozlatova opečeme. Porce vyjmeme, v tuku po opékání krátce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a přidáme na plátky nakrájená rajčata. Do zapékací misky vložíme polovinu podušených rajčat s cibulí a pokryjeme je porcemi kapra, přelijeme šťávou se zbytkem rajčat a přelijeme vínem. Povrch pokrmu posypeme sýrem se strouhanou houskou a krátce zapečeme.

Přední strana kalendáře pro rok 2012