2010

Plněný kapr

  1 kapr (o hmotnosti asi 1,5 kg), sůl, 60 g másla, 2 lžíce jemné strouhanky, alobal 

 Nádivka: 200 g libové vepřové plece, 20 g slaniny, 1 žemle, mléko, 1 vejce, petrželka, pažitka, kousek cibule, sůl, mletý pepř, muškátový květ. Příprava nádivky: žemli pokrájíme na plátky, pokropíme několika lžícemi mléka a necháme prosáknout. Vepřové maso, slaninu a žemli umeleme, přidáme vejce, drobně pokrájenou    petrželku, pažitku a cibuli, koření, sůl a promícháme. 

  Z kapra odstraníme šupiny, ploutve, oči a žábry.  Vykucháme, opláchneme, uvnitř osolíme, naplníme a otvor sešijeme bílou nití. Kapra osolíme i na povrchu, položíme na alobal silně potřený máslem a zabalíme. Vložíme jej do pekáče a pečeme asi 40 minut. Poté alobal rozevřeme, kapra posypeme strouhankou, pokapeme rozehřátým máslem a pečeme ještě asi 5 minut,  až je strouhanka křupavá. Kapra z trouby vyjmeme, po 5 minutách rozdělíme na porce a podáváme. Vhodná příloha jsou vařené brambory se zeleninovým salátem.
    

Kapr na cibuli

  2 kg porcovaného kapra, sůl, kmín, 2 lžíce oleje, 3 velké cibule, 1/8 másla
  Naporcovaného osušeného kapra osolíme, rozložíme na pekáč kůží navrch, pokmínujeme, podlijeme olejem a necháme 15 minut zapéct. Poté zapečené rybě rozložíme plátky másla, cibuli nakrájenou na kolečka a  znovu zapečeme zhruba 20 minut, až cibule u kraje pekáče dostane zlatavou barvu.
Příloha: chléb, brambory, okurka

 

Kapr po moravsku

  4 porce kapra, 4 lžíce oleje, 50 g másla, 4 vejce, 80 g tvrdého sýra, sůl
  Omyté a osušené porce kapra osolíme a necháme asi 20minut odležet. Potom je opečeme na oleji po obou stranách. Vejce rozšleháme, vmícháme do nich strouhaný sýr a nepatrně přisolíme. Opečené porce kapra zalijeme touto směsí a asi 5 minut zapékáme v horké troubě.

Přední strana kalendáře pro rok 2010