2020

Kapr v černém pivě

Na 4 porce potřebujeme 100 ml černého piva, 5 stroužků česneku, drcený kmín, olivový olej, sůl, mletý pepř, zázvor.

   Kůži na jednotlivých kapřích porcích nařízneme nožem na několika místech. Do těchto „zářezů vložíme tence nakrájený zázvor. Poté porce naklademe do mísy a zalijeme marinádou umíchanou z černého piva, utřeného česneku, soli, drceného kmínu a pepře. Takto necháme marinovat alespoň dvanáct hodin.

 Z připravených porcí opatrně odstraníme zázvorové kousky, potřeme olejem a grilujeme či pečeme do zlatova.

 

Pečený kapr s nivovou náplní

4 podkovy z kapra, 16 plátků anglické slaniny, 3 lžíce tuku, 2 vejce, 100 g strouhané nivy, 2 stroužky česneku, 100 g krájeného poličanu nebo šunky, 1 střední cibule, 4 lžíce mandlových plátků, sůl, citron.

     Kapra naporcujeme na podkovy cca 2-2,5 cm široké, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Necháme odležet. Zapékací mísu vymažeme sádlem. Do ní položíme pro každou podkovičku vedle sebe dva plátky slaniny, které překřížíme na ně podélně pokladenými dalšími dvěma plátky. Do takto připravených slaninových hnízd položíme jednotlivé podkovy. Přečnívající kraje slaniny zahneme dovnitř podkůvek.

     V míse umícháme dva žloutky s nastrouhanou nivou, prolisovaným česnekem, nadrobno nakrájeným poličanem či šunkou, najemno nasekanou cibulí, mandlovými plátky a sněhem z bílků.

  Připravenou směsí naplníme každou podkovu , navrch naklademe po polovině lžíce tuku a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Za častého přelévání výpekem pečeme do zlatorůžové barvy.

 

Rybí pěna

Pokud chcete zkusit chlebíčky či jednohubky jinak, zkuste chutnou rybí pěnu, ve které můžete zpracovat i zbytky smaženého či pečeného kapra, obranou rybí hlavu, páteř, jikry, mlíčí atd.

 Rybí maso osmažíme na olivovém oleji, necháme vychladnout a pak obereme od kostí. Potom maso v mixéru umixujeme do pěny s 1 lžící olivového oleje, 1 lžící smetany a trochou strouhané citronové kůry. Dochutíme solí a pepřem.