2013

Kapr v zelí (Šaran s zelé)

Porce kapra, menší hlávka bílého zelí, 2 cibule, 2 papriky, olej,  sůl, pepř

Hlávku zelí nakrouháme, cibuli nakrájíme na půlkolečka a papriky a rajčata na kolečka. Vše trochu více osolíme, okmínujeme, přidáme polévkovou lžíci oleje a promícháme. Pekáč vyplníme asi polovinou táto směsi, pak na ni poklademe osolené a opepřené porce kapra kůží dolů. Navrch rozprostřeme druhou polovinu směsi a dáme péct.

 Zpočátku pečeme cca 1/2 hodiny přiklopené, potom ještě cca 1,5 hodiny dopékáme. Během pečení vše často přeléváme šťávou, která se nám bohatě ze zeleninky pustí.

 Tento způsob úpravy kapra dokazuje, že lze připravit lehký a dietní pokrm i pro náročné požitkáře.

   

Kapr se zeleninovou  krustou

Porce kapra, mrkev, petržel, celer, 100 g tvrdého sýra, 2 vejce, tuk na vymaštění, sůl, pepř

 

  Porce z kapra nasolíme, zakápneme citronem a necháme odležet.

   Mezitím nastrouháme na tenké nudličky mrkev, petržel a celer. Po nastrouhání zeleninu velmi krátce, cca 1 minutu povaříme v osolené vodě. Pak zcedíme a necháme vychladnout.

  Do vychladlé zeleniny vmícháme vejce s nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželovou natí. Směs mírně opepříme, případně ještě trochu dosolíme.

  Kapří porce naskládáme do vymaštěného pekáčku kůží nahoru, cca 20 minut rozpečeme. Pak na každou porci naklademe placku ze zeleninové směsi a necháme dozlatova péct.

 

Přední strana kalendáře pro rok 2013