2003
Kapr dle matky rožmberského baštýře
Kapra naporcovat a obalit ve směsi z 4 lžic tatarské omáčky, 4 lžic hořčice, 1 lžičky pepře, drceného kmínu, pálivé papriky, 3 stroužků česneku, lžičky soli, šťávy z citronu a 1 dcl piva. V této směsi necháme do rána. Potom obalíme v polohrubé mouce s grilovacím kořením a smažíme na tuku či oleji.
Plátky kapra Liu paní pokladní
60 Dkg vykostěného kapra, 1 bílek, 1 stroužek česneku, 1 větší pórek, 1 lžíce bílého vína, 3 lžíce škrobu, 1 lžička soli, špetka cukru a 1 lžička Wei- su, 1 naběračka vývaru
Vykostěné maso z kapra nakrájíme na tenké plátky, smísíme opatrně s bílky, solí a škrobem, oblanšírujeme ve vlažném omastku, scedíme a necháme okapat. Na pánvi zahřejeme menší množství tuku, přidáme naběračku vývaru, na plátky nakrájený pórek, plátky česneku a necháme asi minutu povařit. Zmírníme teplotu, zalijeme zálivem z bílého vína, cukru, soli a škrobu, přidáme plátky kapra, krátce povaříme, opatrně zamícháme a po okrajích pánve zakápneme několika kapkami oleje. Pokrm podáváme velmi teplý.
Kapr marinovaný
Nálev z ½ l octa 8% , ½ l vody, 12 ½ dkg soli, 1-2 bobkových listů, 3 celých pepřů a 3 nových koření povaříme a studené nalijeme na porce kapra a necháme 1 týden uležet. Potom stáhneme kůži, vyndáme páteř a trochu vyždímáme a smícháme s 3 cibulemi, vařenou mrkví a kyselým zelím a kyselou okurkou. Vše jemně pokrájíme. Přidáme trochu oleje a dobře promícháme.