Proč jíst sladkovodní ryby
Rybníky jsou jakési krásné slzy nebe.pdf (193914)
S přibližujícím se Štědrým dnem přibývá v mediích různých diskuzí na téma konzumace sladkovodních ryb. V poslední době se objevili různí zachránci lidského zdraví a životů, kteří na všechny strany hlásají nové náboženství o výživě. A jak je jejich zvykem, jsou dost hluční, aby byli všude slyšet. To budí dojem, že my, co si pochutnáváme na kapřím řízku se salátem jsme ubývající staromilci a programově si likvidujeme zdraví. Proto zde uvádíme několik faktů a postřehů na naši obranu.
Začneme citátem, který jsem si vypůjčili z Deník.cz: "Jedno staré rčení říká: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom bude. Nejen ty mořské, ale i sladkovodní jsou pro naše zdraví důležité. Jejich maso obsahuje množství minerálních látek, vitaminů a esenciálních aminokyselin. Z vitaminů jsou nejvýznačnější A, D a B. Ryby, snad až na úhoře, mají nízký obsah tuku a jejich maso je velmi dobře stravitelné. Nemusíte se bát ani škodlivin. Sladkovodní jich totiž obsahují méně, než mořské. Jejich maso také oddaluje stárnutí a pomáhá udržet kondici do vysokého věku."
Dle mého názoru velmi dobře k této polemice přispěl pan Luboš Zvonař, ředitel Rybářství Nové Hrady, kterého znám dlouhá léta a nesmírně si ho vážím a uznávámi jako velkého rybářského odborníka. Všem doporučuji si ho přečíst článek z magazínu Ona Dnes, jehož sken zde přináším na začátku této stránky. Zároveň uvítám, když mi na mail napíšete Vaše názory či postřehy z této tématiky. Některé z nich by si pak zde dovolil zveřejnit.